Jakie przetwory robić?

Coraz mniej robimy przetworów. Wynika to z braku czasu, lenistwa i faktu, iż w sklepach można teraz kupić wszystko. Wielu z nas już dawno zrezygnowało z robienia tradycyjnych marmolad, ponieważ w sklepie za niskie ceny można kupić setki tego typu produktów spożywczych. Przy tym nie wymaga to naszej pracy. Nie mniej wiele gospodyń domowych wciąż tradycyjnymi sposobami przetwarza owoce i zapełnia w ten sposób domową spiżarnię.Z owoców najczęściej robimy kompoty, które później uświetniają nasze obiady. W drugiej kolejności jeśli mowa o przetwarzaniu owoców znajdują się soki. Z malin, jagód, jabłek… ze wszystkiego, z czego tylko da się wyciągnąć soki. Takie domowe są bowiem o niebo smaczniejsze od kupnych nektarów. Są przy tym o wiele zdrowsze.Mniej chętnie, ale wciąż robimy także konfitury, dżemy i marmolady. Wymaga to najwięcej pracy i sporej ilości owoców. Ale efekty są znakomite, dżemy własnej produkcji bija na głowę te kupne.