Marchewka dobra do wszystkiego

Marchewka znana jest od lat jako warzywko, którego nie może zabraknąć w naszej kuchni. Dodajemy ją do każdej zupy, bo jej obecność jest podstawą wywarów, zwłaszcza rosołu. Dodajemy ja także do sosów. Niektórzy kroją ją w podłużne paski, inni wrzucają w całości, a jeszcze inni kroją ją w plasterki. Marchewka nadaje się do wszystkiego, dzięki temu jest warzywem niezastąpionym w naszej kuchni. Możemy ją także wykorzystać do surówki czy sałatki. Wszyscy dobrze znamy pyszną sałatkę jarzynową, której podstawowym składnikiem jest ugotowana i pokrojona w drobną kostkę marchewka. Można zetrzeć ją surową na tarce, dodać starte jabłko i odrobinę soku z cytryny i mamy pyszną surówkę, nie tylko dla dzieci. Marchewka jest też składnikiem soków. Ma wiele witamin i innych składników, które korzystnie wpływają na nasz organizm i w związku z tym, soki z niej sporządzane są nie tylko pyszne, ale przede wszystkim zdrowe. Dlatego też, musimy zatroszczyć się o to, żeby marchewka zawsze była w naszych domach obecna.