Nie wygotuj witamin

Wszyscy wiedzą, że warzywa mają w sobie dużo witamin. Jednak bardzo łatwo możemy sprawić, że te witaminy znikną. Okazuje się bowiem, że wiele gospodyń domowych lubi bardzo długo gotować swoje pyszne zupy i sosy. Gotują je tak długo, aż są za bardzo przegotowane. Wtedy niestety wszystkie witaminy ulatują razem z parą naszej zupy czy sosu. Warzywa najlepiej gotować na parze. Stają się wtedy miękkie, ale nie tracą wartości odżywczych i cennych elementów. Dlatego, jeśli gotujemy zupę czy przygotowujemy inną potrawę, zwróćmy uwagę na to, jak długo ją gotujemy. Nie ma sensu wrzucać do niej warzyw, które po kilku minutach stają się już bezwartościowe. Dlatego czasami lepiej przerzucić się na całkiem inne gotowanie, niż potem nie czerpać ze wszystkich możliwości witaminowych, jakie warzywa nam dają. Są naprawdę bardzo bogate w witaminy, ale nie możemy tego stracić. Postarajmy się zatem gotować z głową. Dzięki temu będziemy mogli wykorzystać warzywa jak najlepiej, nie tracąc nic z ich cennych składników.