Owoce – jak je wykorzystać?

Owoce służą nam do przygotowania wielu potraw. Tradycyjna polska kuchnia zna wiele przepisów, które pozwalają na korzystanie z takich produktów, że tylko o pieczonej kaczce w śliwkach wspomnimy. Najczęściej jednak owoce służą nam do lżejszych potraw oraz do przewrotów.Na co dzień kontakt z owocami mamy w postaci kompotów, konfitur, dżemów, marmolad i wszelkiego rodzaju produktów nabiałowych z domieszką owoców, takich jak jogurty.Nie brakuje także ciast, w których owoce pełnią główną rolę. Są to wszelkiego rodzaju serniki na zimno, z owocowymi galaretkami i fragmentami owoców. Są to przecież ciasta ze śliwkami i słynne szarlotki i jabłeczniki.Doskonale smakują nam też owoce suszone. Tutaj oczywiście na pierwszym miejscu stawiamy suszone jabłka i śliwki. Niezłe są także gruszki i morele. Nie jest łatwo owoce zasuszyć, nie w każdym domu są bowiem ku temu odpowiednie warunki. Ale wiele sklepów spożywczych oferuje tego typu produkty za stosunkowo niskie ceny.