Przechowywanie warzyw w domu

Świeżymi warzywami nie możemy się cieszyć przez cały rok. Po sezonie mamy martwy czas, w którym wprawdzie możemy kupować ładnie wyglądające, ale zupełnie pozbawione smaku i zapachu warzywa z supermarketów. Nie jest to już jednak to samo, dlatego wielu z nas z tego rezygnuje. Jednak warzywa powinniśmy spożywać zwłaszcza jesienią i zimą, ponieważ potrzebujemy wtedy dużej ilości witamin i składników odżywczych, żeby móc walczyć z chorobą. Możemy jednak się zabezpieczyć na zimę, wystarczy tylko odpowiednio nasze wcześniej kupione warzywa przechowywać. Większość z nich możemy posiekać, pokroić w plasterki albo w kostkę i wrzucić do odpowiednich pojemników, a potem zamrozić. Dzięki temu nawet aromatyczna pietruszka czy koperek nie stracą nic ze swego zapachu i smaku. Warto także pomyśleć o suszeniu niektórych warzyw. Jednak jeśli się na to zdecydujemy, najpierw musimy wiedzieć w jaki sposób należy to robić i jak je potem przechowywać, żeby straciły jak najmniej ze swojego aromatu.