Warto mieć w menu

Owoce to nieodłączny element naszego żywienia. Tu już nie chodzi o sam fakt, że owoców jest dużo i że bez nich niektóre dania tracą na smaku i na znaczeniu. Owoce w swoim menu warto mieć nie tylko ze względu na smak, ale i na witaminy, jakie w sobie owoce posiadają.Najbardziej owoce znamy obecnie z soków i innych trunków. Albo są to wody mineralne smakowe, albo klasyczne soku sprzedawane w kartonikach. Wielu z nas soki robi z własnych owoców hodowanych na działkach ogrodowych. Warto menu powiększyć o one owocowe produkty. Na pewno wszelkiego rodzaju dżemy i konfitury są doskonałym pomysłem na śniadanie lub kolacyjne kanapki. Owoce są też doskonałym dodatkiem do wielu ciast, tutaj królują śliwki, jabłka, wiśnie, agrest. W przypadku serników i galaretek dochodzą jeszcze winogrona i brzoskwinie. Owoce warto tez jest same w sobie. Gruszki, banany, jabłka, czereśnie i wiele innych. Owoce to skarbnica nie tylko smakowych doznań, ale i zdrowia w postaci wielu witamin.