Warzywa, które dają niezwykły aromat

Niektóre warzywa są bardzo specyficzne. Mają w sobie jakąś magię, która pozwala im wydobywać z siebie niesamowity aromat. Gdy dodajemy je do potraw, od razu zmienia się ich smak, a zapach roznosi się po całej kuchni i mieszkaniu. Do takich warzyw należy na pewno niedoceniany często seler. Do zupy dodajemy kawałek obranego korzenia. Ma niezwykle aromatyczny zapach. Jest delikatny, ale charakterystyczny, więc łatwo go rozpoznać. Podobnie jest z pietruszką. Dodajemy do potraw zarówno jej korzeń, jak i zieloną natkę. Szczególnie przepadamy za tym drugim elementem. Uwielbiamy rosół z odrobiną świeżej natki pietruszki. Nie wyobrażamy sobie bez niej naszych dań. Jest jeszcze maggi, roślina nieco zapomniana, ale chyba na nowo odkryta, która także zachwyca swym zapachem i kusi, nie na próżno nazwano ją przecież rośliną miłości. Pamiętajmy jednak, że wszystkie zielone elementy dodajemy na koniec gotowania, żeby ich aromat nie uleciał z parą.